© Copyright Pattern '37

Wie zijn wij?

Pattern '37 vertegenwoordigt een groep vrienden uit Vlaanderen met een serieuze interesse in de Tweede Wereldoorlog (1939-1945). Met deze interesse als basis, proberen we ons te verplaatsen in de Engelse soldaat die leefde en vocht in deze periode. We trekken echter niet zomaar een uniform aan maar spitsen ons toe op "living history" ofwel "levende geschiedenis". Dit betekent een bepaalde tijdsperiode “tot leven wekken”, men begeeft zich als het ware terug in de tijd.

Wat is ons doel?

We proberen het publiek een zo waarheidsgetrouw mogelijke impressie te laten zien van de gemiddelde Britse militair (Tommy) tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onze nadruk ligt op de periode 1944-’45, waarin Vlaanderen grotendeels bevrijd werd door Britse en Commonwealth troepen. Wij kruipen in de huid en de kledij van deze soldaten om op deze manier voor onszelf en voor het publiek een zo correct mogelijk beeld van hun realiteit te schetsen. Het is ons doel om, door studie en eigen belevenis, het publiek informatie te verschaffen en onze bevindingen met hen te delen, zodanig dat deze periode niet wordt vergeten.

Hoe doen we dat?

Een goede omschrijving van onze bezigheden zou “experimentele archeologie of studie” kunnen zijn. Op regelmatige basis komen de leden van Pattern ’37 samen om de geschiedenis van de Britse soldaat aan het front in 1944 – ‘45 te herleven. Dit doen we door exact dezelfde uniformen te dragen en precies dezelfde materialen te gebruiken als toen. Van het schoeisel tot de tandenborstel, van het eten tot het slapen, alles is authentiek en alles gebeurt volgens de normen van die tijd. Occasioneel nemen wij ook deel aan een geënsceneerde veldslag.

Onze groepsnaam

Pattern ‘37 (ofwel “Model 1937”) is de benaming van de Britse uitrusting in gebruik tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze uitrusting vormde de basiskit van elke soldaat waarmee hij elke dag mee moest leven en waarmee hij zijn ganse hebben en houden meezeulde. Hij moest kunnen vertrouwen op zijn uitrusting, het kon het verschil uitmaken tussen leven en dood.